Editia 2010
Editia 2010 PDF Print E-mail

 

 

COMUNICAT CONCURS

Castigatorii concursului academic de drept umanitar si dreptul refugiatilor

Universitatea Nicolae Titulescu in parteneriat cu Agentia Organizatiei Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) Reprezentanta in Romania, Crucea Rosie Romana, Comisia Nationala de Drept Umanitar, Centrul de Drept Umanitar al Armatei Romane si SPA Cunescu, Balaciu & Asociatii, au organizat in perioada 8 – 10 decembrie 2010, a treia editie a concursului inter-universitar de drept umanitar si dreptul refugiatilor - „Nicolae Titulescu”.

La concursul de drept umanitar si dreptul refugiatilor au participat 8 echipe din sapte universitati: Academia Fortelor Terestre Sibiu „Nicolae Balcescu”, Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucuresti, Universitatea „Ovidius” din Constanta, Universitatea „Transilvania” din Brasov, Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucuresti, Universitatea Bucuresti, Universitatea „Romano-Americana” . Echipele formate din cate 3 studenti si un cadru didactic coordonator au participat pe parcursul a 3 zile, la probe tematice sub forma de simulare: o conferinta internatíonala pentru sesizarea Comisiei Internationale pentru Stabilirea Faptelor prevazuta de art. 90 din Protocolul Aditional I la Conventiile de la Geneva din 1949, o sesiune a unei comisii militare mixte pentru stabilierea statutului de prizonier de razboi al detinutilor intr-un lagar de detinuti, o intalnire de lucru a unitatii pentru refugiati din cadrul UNHCR, iar pentru finala sesiunea Comisiei Internationale pentru Stabilirea Faptelor prevazuta de art. 90 din Protocolul Aditional I la Conventiile de la Geneva din 1949 pentru determinarea gravelor incalcari la Conventiile de la Geneva din 1949.

La proba finala, care a avut loc pe data de 10 decembrie 2010, si-au disputat trofeul „Bene Merenti”, echipele Universitatii Bucuresti si din Academiei de Politie. Castigatoare a fost echipa Universitatii Bucuresti. Premiul „Nicolae Titulescu” pentru cel pentru cel mai bun orator a revenit unui membru al echipei Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucuresti. Premiul „Vox Populi” pentru echipa care a demonstrat cea mai mare coeziune intre membrii precum si capacitate de a socializa cu ceilalti concurenti a fost acordat reprezentantilor Academia Fortelor Terestre Sibiu „Nicolae Balcescu”. Finala s-a desfasurat la Ploiesti, la Centrul de Drept Umanitar al Armatei coordonat de D-na Maior Carmen Rotarescu, care asigura si secretariatul Comisiei Nationale de Drept Umanitar.
Juriul competitiei a fost format din specialisti in domeniul dreptului umanitar si al dreptului refugiatilor de la Centrul de Drept International Umanitar al Armatei, UNHCR, Crucea Rosie Romana precum si experti independenti in acest domeniu. Concursul a beneficiat de sprijinul organizatoric si financiar al Societatii Civile de Avocati „Cunescu, Balaciu, Asociatii”, precum si de cel al Universului Juridic. Societatea Civila de Avocati a acordat si premiul „Constantin Cunescu” pentru cea mai tanara speranta pentru o cariera juridica unui membru al echipei Universitatii Romano- Americana.

Suntem la a treia editie a concursului iar participarea constanta a unor universitati prestigioase in cadrul competitiei ne face sa credem ca acest proiect a conturat deja o traditie academica pentru studentii de la drept dar si de la academiile cu profil militar si de politie. Suntem convinsi ca abordarea inedita a dreptului umanitar si a dreptului refugiatilor in cadrul competitiei a contribuit la dezvoltarea atat a calitatilor profesionale cat si a celor umane ale participantilor. Suntem de parere ca acest concurs a creat si pentru concurentii acestei editii o noua viziune asupra dreptului si ca, in curand vom asista la debutul unor cariere de succes. Iar peste ani, participantii de astazi - specialisti ai dreptului international umanitar, ai dreptului refugiatilor sau ai dreptului in general isi vor putea spune, cu nostalgie, ca profesional totul a inceput pentru ei cu acest concurs. Ne dorim sa continuam acest proiect si in anii care vin pentru a permite si generatiilor urmatoare accesul la o experienta utila si fascinanta in egala masura – Concursul national de Drept Umanitar si Dreptul Refugiatilor – Nicolae Titulescu.” a declarat coordonatoarea proiectului, Lect. Univ. Dr. Beatrice Onica Jarka.Linkuri
www.armyacademy.ro
www.crucearosie.ro
www.universuljuridic.ro

 

 
Noutati PDF Print E-mail

Cea de a treia editie a Concursului National  de drept umanitar si dreptul refugiatilor Nicolae Titulescu se va desfasura in perioada 8-10 Decembrie 2010 in Bucuresti.

Perioada de aplicatii s-a deschis.

Institutiile interesate se pot inscrie folosind formularul ce poate fi descarcat aici.

 

ATENTIE: Termenul limita pentru trimiterea formularelor de inscriere pentru editia 2010 a concursului a fost prelungit pana la data de 15.11.2010

Speta cadru si programul competitiei vor putea fi descarcate din prezenta sectiune a siteului www.concurstitulescu.ro incepand cu data de 05.12.2010.

 


Who's Online

We have 2 guests online

Imagini Concurs

Parteneri

Parteneri
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Parteneri