Regulament
Regulament PDF Print E-mail

 

 

 

 

Concursul National de Drept International Umanitar si Dreptul Refugiaţilor

Nicolae Titulescu”

 

 

REGULAMENT

Editia a IV-a

 

I.Reguli generale

 

I.1. Concursul Nicolae Titulescu, in continuare “Concursul” este o competitie anuala pe teme de Drept International Umanitar si Dreptul Refugiatilor desfasurata in Bucuresti, Romania, in perioada 8-10 Decembrie 2011, intre Institutiile de invatamant superior din Romania şi Moldova (Universitati, Academii militare şi navale, etc.)

I.2.Concursul este organizat de Centrul de Studii de Drept Umanitar, in continuare “CSDU”, in colaborare cu Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati din Romania, Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, Comisia Naţională de Drept Umanitar şi Centrul de Drept Umanitar al Armatei.

I.3. CSDU este o instituţie de cercetare stiintifica si pregatire profesionala din cadrul Universitatii "NICOLAE TITULESCU" care isi desfasoara activitatea sub coordonarea rectoratului. Neavand personalitate juridica proprie, CSDU beneficiaza de personalitate juridica prin Universitatea "NICOLAE TITULESCU" , ca structura a acesteia.

I.4. Concursul se desfaşoară în două sectiuni diferite. Sectiunea I va cuprinde un concurs de procese simulate desfasurat in 2 runde. Sectiunea a II-a va cuprinde un concurs de eseuri pe o tema dată de drept umanitar international si dreptul refugiatilor.

 

II. Sectiunea I

 

II.1. Criterii de eligibiliate pentru Sectiunea I

 

II.1.1. În cadrul Sectiunii I a Concursului vor participa echipe formate din câte 3 studenti sau masteranzi reprezentand o Universitate sau o Institutie echivalenta cu sediul in Bucuresti şi/sau în ţară şi/sau în Moldova.

II.1.2. Pentru a fi eligibili, membrii echipei trebuie sa urmeze la momentul desfăşurării Concursului, cursurile Institutiei pe care o reprezinta si sa aiba cunostinte de Drept International Umanitar si de Dreptul Refugiaţilor.

II.1.3. Participarea la Concurs se va face in urma completarii formularului de inregistrare, ce va putea fi descarcat de pe site-urile www.concurstitulescu.ro, si trimiterii acestuia la urmatoarele adrese de email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , pana la data de 11 noiembrie 2011 ora 00:00, ora Romaniei.

II.1.4. Formularul de înregistrare va fi insotit de autorizarea/confirmarea scrisa a reprezentantului Universitatii sau Institutiei echivalente (decan, rector, pro-rector), conform careia, cei trei membrii ai echipei pot reprezenta Institutia. Aceasta va fi trimisa tot in format electronic pana la data limita menţionată la pct. II.1.3. Formularul va cuprinde si fotografiile in format electronic ale celor trei membri ai echipei.

II.1.5. Nu pot participa la editia a IV-a a Concursului, studenţii care au mai participat la ediţiile anterioare, precum şi cei care au implinit vârsta de 30 de ani.

II.1.6. Toate echipele care respecta regulile inscrise in prezenta sectiune vor primi un e-mail de confirmare pe adresele inscrise in formular, in termen de 2 zile de la trimiterea formularului de înregistrare si vor participa la Concurs.

 

II.2. Desfasurarea Concursului

II.2.1. Concursul se va desfasura in limba română, în două runde şi va presupune in intregime probe orale, sub forma de plenare (fata in fata cu toate sau numai cu o parte dintre celelalte echipe si juriul) sau unu-la-unu (fata in fata cu un juriu activ).

II.2.2. In data de 25 noiembrie 2011 echipele care au trimis un formular valid si care au primit confirmarea de participare, vor primi pe adresele de e-mail înscrise in formular, speţa care va sta la baza Concursului, reprezentand contextul de fapt si de drept in care se inscrie tematica probelor.

II.2.3. Criteriile de evaluare a echipelor si participantilor sunt urmatoarele:

  • Cunostintele de Drept International Public, Drept International Umanitar si Dreptul Refugiaţilor si capacitatea de a le utiliza (identificarea problemei, dreptul aplicabil etc.)

  • Abilitatea de a se identifica cu rolurile in care se vor regasi in timpul probelor (utilizarea creativa a dreptului in orice ipostaza s-ar afla, intelegerea dinamicii simularilor de situatii)

  • Interacţiunea membrilor în cadrul echipei

  • Calităţile oratorice (persuasivitatea, elocventa, gandirea organizata, logica, imbinarea argumentelor de drept cu situatia de fapt prezentată de caz)

  • Capacitatea de a asculta argumentele celorlati concurenti si de a reactiona la argumentele invocate de acestia sau la argumentele invocate de juriu.

II.2.4. Concursul se va desfasura conform programului pus la dispozitia participantilor cu minimum 3 zile inainte de Concurs, pe site-urile http://csdu.univnt.ro şi www.concurstitulescu.ro.

II.2.5. In urma evaluarilor juriului, ce vor fi făcute având in vedere criteriile de evaluare mentionate la punctul II.2.3., doua dintre echipele participante se vor califica în finală, iar echipa castigatoare va primi premiul „Bene merenti”.

II.2.6. In baza aprecierilor membrilor juriulul, unul dintre studenţii participanţi va primi premiul „Nicolae Titulescu” pentru cel mai bun orator.

II.2.7. CSDU şi instituţiile colaboratoare vor acorda premiul „Vox Populi” pentru echipa care demonstreaza cea mai mare coeziune intre membrii săi, precum si capacitatea de a socializa cu ceilalti concurenţi.

II.2.8. Reprezentantul SCPA „Cunescu, Balaciu & Asociatii” va acorda premiul şi bursa „Constantin Cunescu” unui singur student care, în opinia acestuia, a demonstrat că deţine calităţi valorificabile într-o eventuală cariera avocăţeasca de succes.

 

III. Sectiunea a II- a

 

III.1. Criterii de eligibiliate pentru Sectiunea a II -a

 

III.1.1. În cadrul Sectiunii a II a a Concusrului poate participa orice student reprezentand o Universitate sau o Instituţie echivalenta cu sediul in Bucuresti şi/sau în ţară şi/sau în Moldova.

III.1.2. Pentru a fi eligibili, participanţii trebuie sa urmeze, la momentul participării în cadrul Sectiunii a II-a a Concursului, cursurile Institutiei pe care o reprezinta si sa aiba cunostinte de Drept International Umanitar si de Dreptul Refugiaţilor.

III.1.3. Participarea la Concurs se va face in urma completarii formularului de inregistrare, ce va putea fi descarcat de pe site-urile http://csdu.univnt.ro, www.concurstitulescu.ro, si trimiterii acestuia la urmatoarele adrese de email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it beatrice.onicajarka@cunescu.ro, pana la data de 11 noiembrie 2011 ora 00:00, ora României.

III.1.4. Formularul de înregistrare va fi insotit de autorizarea/confirmarea scrisa a reprezentantului Universitatii sau Institutiei echivalente (decan, rector, pro-rector), conform căreia candidatul înscris în cadrul Sectiunii a II –a a concursului poate reprezenta Institutia. Aceasta va fi trimisa tot in format electronic pana la data limita menţionata in III.1.3. Formularul va cuprinde si fotografia in format electronic a candidatului.

III.1.5. Studentii care respecta regulile inscrise in prezenta sectiune vor primi un e-mail de confirmare pe adresele inscrise in formular, in termen de 2 zile de la trimiterea formularului de înregistrare si vor participa la Concurs.

 

III.2. Desfasurarea Sectiunii a II-a

III.2.1. Participarea la Sectiunea a II a a Concursului implica trimiterea la urmatoarele adrese de email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , pana la data de 21 noiembrie 2011 ora 00:00, ora Romaniei a unui eseu pe o temă data. Eseul trebuie să fie redactat atât în limba română cât şi în limba engleză şi trebuie să respecte instructiunile de editare menţionate la punctele I si II, care pot fi accesate la adresa de internet http://lexetscientia.univnt.ro/ro/jurnale/Drept/Instructiuni-de-editare~1.html

Titlul eseului trebuie sa se reflecte în continutul acestuia.

III.2.2. In data de 6 decembrie 2011, pe site-ul www.concurstitulescu.ro se va afişa rezultatul evaluării eseurilor trimise precum şi câştigatorul acestei sectiuni şi al Premiului pentru cel mai bun eseu pe o temă dată de Drept international umanitar si Dreptul Refugiatilor „Vespasian V. Pella”. Câştigatorul Sectiunii a II –a Concursului va fi invitat pe 10 decembrie 2011, la ceremonia de acordare a premiilor Concursului.

III.2.3. Criteriile de evaluare a participantilor sunt urmatoarele:

  • Conditii de forma (respectarea conditiilor de tehnoredactare, aspect general)

  • Intelegerea Dreptului International Umanitar si a Dreptului Refugiatilor

  • Calitatea argumentelor și gradul de originalitate

  • Calitatea generala a exprimarii

IV. Sectiunea a III-a. Alte prevederi

 

IV.1. Participarea la Concursul de Drept International Umanitar si Dreptul Refugiatilor „Nicolae Titulescu” nu este supusa achitarii vreunei taxe.

IV.2. Concurentii isi vor asigura cazarea şi transportul pana la locul de desfasurare a Concursului.

IV.3. Prin participarea la Concurs, concurentii dau institutiilor organizatoare acordul de a posta poze si filme facute in timpul competitiei sau trimise la inregistrare, in care pot aparea, pe site-urile oficiale ale institutiilor organizatoare.

IV.4. Nu este interzisa participarea studentilor in cadrul ambelor sectiuni ale Concursului.

IV.5. Înscrierea în cadrul Sectiunii a II a a Concursului, reprezintă acceptul autorului ca eseul sa fie publicat in revista Lex et Scientia International Journal, în cazul în care va primi Premiul pentru cel mai bun eseu pe o tema dată.

 

 

 

 


Who's Online

We have 5 guests online

Imagini Concurs

Parteneri

Parteneri
Banner
Banner
Banner
Banner
Parteneri