Editia 2012
PDF Print E-mail

 

C astigatorul premiului pentru cel mai bun eseu va fi anuntat in cadru ceremoniei de premiere ce va avea loc la UNAP pe 10 decembrie 2012, ora 13.00.

 

 

CONCURSUL NAŢIONAL DE DREPT UMANITAR ŞI DREPTUL REFUGIAŢILOR

NICOLAE TITULESCU”

Ediţia a V-a, 8-10 decembrie 2012

 

 

Organizatori:

  • Universitatea Nicolae Titulescu din Bucureşti, Centrul de Studii de Drept Umanitar din cadrul Universităţii Nicolae Titulescu din Bucureşti

  • Înaltul Comisariat O.N.U. pentru Refugiaţi

  • Societatea Naţională de Cruce Roşie din România

  • Comsia Nationala de Drept Umanitar

  • Centrul de Drept Internaţional Umanitar al Armatei

 

Avem plăcerea să vă invităm să participaţi la ediţia a V-a a Concursului Naţional de Drept Umanitar şi Dreptul Refugiaţilor „Nicolae Titulescu”, primul şi singurul de acest gen organizat în România şi în limba română, punând bazele unei noi platforme de colaborare în mediul universitar.

 

Această provocare adresată studenţilor din diferite centre universitare - din Bucureşti şi din ţară, precum şi din Republica Moldova şi din alte state în care există studenţi vorbitori de limbă română - va asigura testarea într-o abordare interactivă a cunoştinţelor acumulate în domeniul dreptului umanitar şi al dreptului refugiaţilor, concursul fiind jurizat de specialişti în materie şi atestat prin diplome de participare, de merit şi premii.

 

Continuând tradiţia anilor anteriori, ediţia a V-a a Concursului va include acordarea premiului şi bursei de studiu „Constantin Cunescu” unuia dintre premianţi, destinat susţinerii tinerelor speranţe ale dreptului în România.

 

Succesul de care s-a bucurat secţiunea lansată anul trecut - concursul de eseuri pe o tema dată - cu acordarea Premiului „Vespasian V. Pella” pentru cel mai bun eseu, ne determină să continuăm şi anul acesta cu secţiunea de eseuri, care va include publicarea celui mai bun eseu în revista „Lex et Scientia International Journal”, revistă indexată în bazele de date internaţionale, precum si pe site-ul instituţiilor co-organizatoare ale concursului. Tema eseului din acest an este „ Privire comparativa asupra statutului juridic al teroriştilor si al luptătorilor pentru libertate din perspectiva dreptului internaţional umanitar si a dreptului refugiaţilor” .

 

Concursul se va desfăşura în baza Regulamentului. Premierea se va desfăşura la sediul Academiei Militare din Bucureşti.

 

Înscrierile se pot face până la data de 11.11.2012, ora 24:00, conform prevederilor Regulamentului. Admiterea în Concurs se va face în funcţie de data înscrierii, doar în limita unui număr de 10 echipe!

 

Vă aşteptăm şi dorim succes tuturor participanţilor!

 

Preşedinte CSDU

Prof. Univ. Dr. Raluca Miga Beşteliu

 

Vicepreşedinte Director Executiv

Conf. Univ. Dr. Beatrice Onica Jarka

 

 

COMUNICAT FINAL DE PRESA

Comunicat final de presa - concurs NT 2012.doc

Bucureşti, 12 decembrie 2012 – Organizat între 8 şi 10 decembrie a.c., concursul inter-universitar de drept umanitar şi dreptul refugiaţilor s-a desfăşurat între echipele a şase universităţi

La concurs au participat 7 echipe din 6 universităţi: Academia Forţelor Terestre Sibiu „Nicolae Bălcescu”, Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, Universitatea „Nicolae Titulescu” din Bucureşti, Universitatea „Româno-Americană” şi Universitatea Internaţională Liberă din Republica Moldova.

Echipele formate din câte 3 studenţi şi un cadru didactic coordonator au participat pe parcursul a 3 zile, la probe tematice sub forma de simulare. Probele concursului s-au desfăşurat în strânsă legatură unele cu celelalte, continuând povestea dramatică a oraşului stat Gotham care a fost luat în putere, sub ameninţarea detonării unei bombe atomice de 4 megatone, de Liga Umbrelor. Echipele au participat în concurs la primele două probe chair în aceasta calitate de echipe participante la un concurs de drept umnaitar şi dreptul refugiatilor, care au trebuit să dea consultanţă pe drept umanitar Comandamentului oamenilor de bine din Gotham organizaţi militar împotriva Ligii Umbrelor ca la următoarea probă să fie supuşi unui quiz ucigator pe problematici de drept umanitar şi dreptul refugiaţilor „Cine stie trăieste”, de către liderul Ligii Umbrelor care îi capturează pentru îndrăzneala de a fi asistat cu experienţa lor juridică Comandamentului oamenilor de bine din Gotham. In cea de a treia proba, membrii echipelor au format un comitet interministerial din statul vecin Gotham care a analizat situaţia celor câtiva refugiaţi din Gotham.

Cele mai buen doua echipe au intrat în finală. Echipa Universitatii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti – programul de licenţă a intrat in finala alaturi de echipa Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, aceasta din urma plasandu-se, in urma deliberarilor juriului pe locul I, câştigând Premiul „Bene Merenti”.

Si anul acesta a participat la concurs şi o echipă din partea Universităţii Internaţionale Libere din Republica Moldova. Din rândul acesteia, studenta Alina Dadu a primit premiul pentru „Cel mai bun orator în concurs” Nicolae Titulescu,

Echipa Universităţii „Româno-Americană” câştigat premiul pentru cea mai buna echipă in dreptul refugiaţilor, din rândul acestea, Adrian Manole fiind desemnat si câştigătorul premiului „Constantin Cunescu”

Juriul competiţiei a fost format din specialişti în domeniul dreptului umanitar şi al dreptului refugiaţilor de la Centrul de Drept Internaţional Umanitar al Armatei, UNHCR, Crucea Roşie Română precum şi experţi independenţi în acest domeniu. Concursul a beneficiat de sprijinul organizatoric si financiar al Societăţii Civile de Avocaţi „Cunescu, Balaciu, Asociaţii”, precum şi de cel al Universului Juridic.

La secţiunea a doua a concursului, Premiul pentru cel mai bun eseu „ Vespasian Pella” a fost acordat lui Cristi Cronţ, student al Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti,

Concursul este organizat anual de către Universitatea Nicolae Titulescu în parteneriat cu Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) Reprezentanţa în România, Crucea Roşie Română, Comisia Naţională de Drept Umanitar, Centrul de Drept Umanitar al Armatei Romane şi Societatea de Avocaţi Cunescu, Balaciu & Asociaţii.

Persoană de contact:

Conf. Univ. Dr. Beatrice Onica Jarka,

Coordonator al concursului „Nicolae Titulescu”

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

www.concurstitulescu.ro, http://csdu.univnt.ro/, www.crucearosie.ro, www.unhcr.ro


 


Who's Online

We have 7 guests online

Imagini Concurs

Parteneri

Parteneri
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Parteneri